joi, 20 mai 2010

FEMEIA ÎN DIFERITE EPOCI


De-a lungul Evului Mediu, femeia și-a îndeplinit rolul de procreare. Viața femeii din societatea medievală avea trei aspecte principale: familia, căsătoria și religia. În epoca medievală, femeia nu juca un rol important în cadrul societății, fiind în general supusă întreținerii casei. Femeile care faceau parte din categoria țăranilor dependenți, erau nevoite pe langa aceste îndeletniciri să se îngrijească de curățenie și să gătească pentru senior. În ciuda acestui fapt, femeile din acele timpuri aveau voie să participe și să lupte în război și s vâneze. Unele femei erau vrăjitoare și erau condamnate la spânzurătoare sau la arderea pe rug.
Timp de secole, femeiile au trăit într-o lume a bărbaților, neavând nici un drept, ci doar datoria de a fi o soții și mame bune. Fiind reprezentanții sexului tare, bărbații au reușit să profite timp de secole de slăbiciunea femeii, de inferioritatea sa din punct de vedere fizic și de finețea și sensibilitatea acesteia. Din cele mai vechi timpuri chiar până în present, masculinul și experiențele sale erau considerate norme pentru comportamentul și realizările umane. Experiențele femeilor și tot ce ține de femeiesc erau considerate deviații sau excepții de la norma universal masculină. Androcentrismul este în continuare universal present în societățile și culturile contemporane, fiind un element esențial și complementar structurilor de putere patriarhală. La nivelul cunoașterii până în anii 1970, aproape toate teoriile au fost construite plecând de la experiențele bărbaților. Pornind de la povestea biblică a creării omului, trecând prin Antichitatea vechilor greci, pentru care femeia era considerată un bărbat “mutilat”, până la influența teoriei freudiana a sexualității, comportamentul uman a fost redus la experiențele și privilegiile masculine. Teoria sexualității este una dintre cele mai criticate teorii de către feministe, referindu-se adesea la “faza falică” . Feministele consideră că de aici, personalitatea copiilor poate fi predeterminata: baieții se dezvoltă ca persoane active, pe când fetele capătă un sentiment de inferioritate, devenind pasive.
Sursa:
http://www.roportal.ro/articole/femeia-in-evul-mediu-22.htm

http://www.referatele.com/referate/istorie/online21/Statul-medieval--VIATA--FEUDALA--SI--OAMENII--RELIGIA--DECLINUL--BISERICII-CATOLICE--CRUCIADELE--MOA.php

http://www.ecursuri.ro/referate/referate.php?report=emanciparea-femeii

Accesat: 19.05.2010


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu